Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis B, C, D en E. Al deze vormen worden veroorzaakt door een virus. Daarom spreken we over virale hepatitis.
Hepatitis A is de minst ernstige vorm van hepatitis. Deze vorm komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
In Nederland kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
Besmetting vindt vooral plaats via verontreinigd voedsel en drinkwater.

Ziekteverloop

In het algemeen worden kinderen nauwelijks ziek van hepatitis A. Volwassenen voelen zich meestal zieker dan kinderen. Dit kan variëren van enkele weken tot drie maanden of langer.
De tijd tussen besmetting met het virus en het optreden van klachten is twee tot zeven weken. Dit noemen we incubatietijd.
Als u besmet bent geraakt gaat het virus na verloop van tijd weer uit uw lichaam. Hepatitis A wordt nooit chronisch, dat betekent dat het geen blijvende ziekte is. De ziekte gaat vanzelf over. Er bestaan geen medicijnen voor hepatitis A. Wel is er een vaccin waarmee de ziekte kan worden voorkomen.
Als u eenmaal hepatitis A heeft gehad, bent u er de rest van uw leven immuun voor. U krijgt het dan niet opnieuw.

 

Feiten en cijfers over hepatitis A

In Nederland komt hepatitis A nauwelijks voor. Dit geldt ook voor de rest van West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het komt vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiënische omstandigheden, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.

Het aantal nieuwe gevallen van hepatitis A in Nederland neemt af.
In 2003 waren er ongeveer 900 gemelde nieuwe gevallen.
In 2013 waren er 109 gemelde nieuwe gevallen.

Word lid

'Een lidmaatschap helpt jou en je naasten om met je ziekte om te gaan, erover te leren en om te verwerken.'

[Sipke Jan Bousema, 2016]

Word nu lid!

Wat zijn de klachten van hepatitis A?

Als u besmet bent geraakt met het hepatitis A-virus heeft u in het begin vaak geen of weinig klachten. Vooral jonge kinderen hebben geen klachten. Volwassenen voelen zich meestal zieker dan kinderen. De klachten duren meestal niet langer dan zes weken.

Klachten die na verloop van tijd kunnen ontstaan zijn:

  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Weinig zin in eten
  • Koorts
  • Een gevoel van griep
  • Pijn boven in de buik, aan de rechterkant
  • Jeuk
  • Geelzucht

 

Geelzucht

Bij volwassenen kan hepatitis A gepaard gaan met geelzucht. Geelzucht is geen ziekte maar een symptoom bij verschillende aandoeningen van de lever.
Klachten bij geelzucht zijn:

    • geel worden van het oogwit en de huid
      • donkere urine
        • lichtgekleurde ontlasting (grijs-wit)

 

Verhoogde kans op een ernstig ziekteverloop

Sommige mensen hebben een verhoogde kans op een ernstig ziekteverloop van hepatitis A. Dit zijn: 

    • mensen die al een chronische leverziekte hebben, zoals chronische hepatitis B , chronische hepatitis C of auto-immuunhepatitis (AIH)
      • ouderen: hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op een ernstig ziekteverloop

Terug naar boven

Hoe wordt de diagnose gesteld?

 De huisarts kan via bloedonderzoek de diagnose van hepatitis A stellen. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis A-virus.

 

Meldingsplicht

Uw huisarts is verplicht om het te melden bij de GGD wanneer bij u de diagnose hepatitis A is gesteld. De meldingsplicht kan verspreiding van infectieziekten helpen voorkomen. De meldingsplicht is geregeld in de Wet publieke gezondheid.

 

Hoe ontstaat hepatitis A?

 Hepatitis A ontstaat door besmetting met het hepatitis A-virus. Het virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Hepatitis A is heel besmettelijk. Vooral in de beginfase, tijdens de eerste twee weken, is er een grote kans op besmetting. U kunt anderen al besmetten voordat u klachten heeft. U bent besmettelijk vanaf ongeveer een week voordat de klachten beginnen tot een week daarna. Zelfs als u geen klachten heeft, kunt u anderen besmetten.

 

Hoe vindt besmetting met het hepatitis A-virus plaats?

Het hepatitis A-virus wordt uitgescheiden via de ontlasting en zit dus in de ontlasting van iemand die besmet is. Verspreiding vindt plaats via de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt.

Besmetting kan plaatsvinden:

  • via besmet voedsel of water

Besmetting vindt vooral plaats door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting waarin het virus zit. Het risico op besmetting neemt toe als de hygiënische omstandigheden slecht zijn. In landen met slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiënische omstandigheden, kan het virus in voedsel en drinkwater terechtkomen. Dit is vooral in landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika.

    • via seksueel contact (oraal-anaal)

Hepatitis A kan ook via seksueel contact worden overgedragen, vooral bij oraal-anaal-contact. Dit betekent seks waarbij contact is tussen de mond en de anus.

 

Behandeling van hepatitis A

Er zijn geen medicijnen voor de behandeling van hepatitis A. De ziekte gaat na verloop van tijd vanzelf over. Wel is er een vaccin om de ziekte te voorkomen.

 

Besmet met hepatitis A

Adviezen om besmetting van anderen te voorkomen als u hepatitis A heeft

    • meld aan uw omgeving dat u besmet bent met het hepatitis A-virus
      • zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Was uw handen met zeep na ieder toiletbezoek, voor het bereiden van eten en voor het eten
        • vermijd contact met ontlasting

Adviezen om besmetting te voorkomen als er iemand in uw directe omgeving hepatitis A heeft

    • zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Was uw handen met zeep na ieder toiletbezoek, voor het bereiden van eten en voor het eten
      • het is aan te raden om u te laten vaccineren tegen hepatitis A

Adviezen om genezing van hepatitis A te bevorderen

  • drink geen alcohol
    • gezonde voeding
      • bespreek uw medicijngebruik met uw arts

 

Hoe kan ik de kans op hepatitis A verkleinen?

Tips en adviezen om de kans op hepatitis A te verkleinen

    • Laat u vaccineren bij de GGD tegen hepatitis A als u op reis gaat naar een land met minder goede hygiënische omstandigheden.
      • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Was uw handen met zeep na ieder toiletbezoek, voor het bereiden van eten en voor het eten.
        • Wees met name in niet-westerse landen alert op besmetting via voedsel en drinkwater. Drink water uit flessen. Eet alleen gekookt en goed doorbakken voedsel en geschild fruit. Wees voorzichtig met salades, rauwkost en ijsklontjes.

 

Vaccinatie tegen hepatitis A

Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee injecties, met een periode van zes tot twaalf maanden tussen de eerste en de tweede. Daarna is er (waarschijnlijk) levenslange bescherming.
Bij een vaccinatie krijgt u (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Uw lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor u de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van heeft.

 

Meer informatie

Op hepatitisinfo.nl vindt u informatie over verschillende leveraandoeningen. Bij de RIVM vindt u richtlijnen, wetenschappelijke artikelen en informatie over vaccinaties.

Terug naar boven

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 820220619

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN