Het is algemeen bekend dat overmatig) alcohol drinken slecht is voor je gezondheid. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als geestelijk. Problemen met de lever is bij velen bekend, maar alcohol kan ook tot schade aan andere organen leiden en kanker veroorzaken. Leverkanker is er daar een van. Maar ook kan het tot problemen leiden in de relatiesfeer, met je vrienden en op je werk. Bij deze gezondheidsschade denken veel mensen aan alcoholisme, alcoholinname waar mensen geen controle meer hebben over hun inname of omdat zij merken dat de alcohol de pijn van het leven verzacht.
Alcohol als oorzaak je leverziekte: het is niet je eigen schuld!
Ondanks dat mensen weten dat alcohol slecht is voor je gezondheid, wordt alcohol nog steeds vaak geassocieerd met gezelligheid en ben je vooral niet gezellig als je niet een glaasje meedrinkt. Pas als je zegt dat je er ziek van wordt en ze dat echt niet willen meemaken, wordt het geaccepteerd dat je frisdrank neemt.
Alcoholvrije dranken zijn natuurlijk minder schadelijk, maar pas op, hier zit vaak nog een promillage alcohol in. Maar dit is dermate klein, dat het alcoholvrij genoemd mag worden.
Een leverziekte veroorzaakt door teveel alcohol hoeft niet te betekenen dat je verslaafd bent aan alcohol. Je hebt wel teveel alcohol gedronken dan dat je lever kon verwerken. De lever heeft dit opgeslagen als vet en daar ben je ziek van geworden. Het kan ook zo ernstig zijn dat er inmiddels sprake is van een (ernstige) levercirrose* dat uiteindelijk in sommige gevallen kan leiden tot leverkanker. Ook kan er sprake zijn van acuut leverfalen**, waar je ook aan kunt overlijden. Dit zijn allemaal ernstige aandoeningen die beschreven zijn op andere pagina’s op deze website.
* cirrose https://www.leverpatientenvereniging.nl/lever-cirrose
** acuut leverfalen https://www.leverpatientenvereniging.nl/leverfalen-acuut
Op deze pagina kun je meer lezen over het effect van alcohol op de lever en informatie over hulp als er wel sprake is van een alcoholverslaving.
Bij overmatig en problematisch alcoholgebruik en bij een alcoholverslaving is er een verhoogd risico op de volgende lichamelijke aandoeningen:
- verschillende vormen van kanker.
- alvleesklierontsteking (pancreatitis) en complicaties zoals afsterven van weefsel (necrose), cystes, darmstilstand, geelzucht, orgaanuitval.
- verstoorde afbraakfunctie van de lever (wat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose).
- hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen.
- ontsteking van de slokdarm (oesophagitis), maagslijmvliesontsteking (gastritis), spataderen.
- ontstaan of verergeren van psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornis en psychose.
- hersenbeschadiging (het geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en aanpassing aan nieuwe situaties wordt moeilijker).
- Korsakov syndroom (vroegtijdige dementie).
- maagontsteking
- verhoogde kans op letsels door ongevallen.
Mensen die overmatig alcohol drinken, lopen meer risico op gezondheidsproblemen en (verkeers-)ongevallen. Als maat voor overmatig alcoholgebruik wordt gebruikt:
- -als een man meer dan 14 glazen per week drinkt, of een vrouw meer dan 7 glazen per week.
- - Als u per gelegenheid meer dan 5 glazen wordt gedronken
Zo begint het vaak voor velen. Mensen weten wel dat alcohol niet goed is voor de lever, maar een gevaar wordt niet gezien. Af en toe een kater wordt op de koop toegenomen. Hoeveel mensen drinken er niet dagelijks een glaasje wijn, een biertje of iets sterkers. Het is onderdeel van het dag-patroon. Vaak is het ‘even een glaasje en dan ga ik koken’. Als het bed wordt opgezocht voor de nacht, is de fles leeg. Toch slaat niemand alarm. Totdat je lever dat doet: die is er ernstig ziek van geworden.
Bij mensen met een alcoholverslaving begint het soms wel als gezelligheid, maar veelal drinken mensen alcohol omdat ze ontdekt hebben dat alcohol de pijn in hun leven verzacht. Alcohol is vaak de grootste vriend geworden. Niemand wil alcoholist zijn, maar ongemerkt is dat wel gebeurt. Persoonlijke problemen zijn vaak de oorzaak. Om van een verslaving af te komen, moet je ook die aanpakken en dat is vaak erg moeilijk. Er zijn maar weinig mensen die het alleen lukt om te stoppen met alcohol drinken. In feite wijs je dan de beste vriend de deur. En dat is heel moeilijk. Of het lukt je wel je beste vriend de voordeur uit te zetten, maar hij komt via de achterdeur weer binnen. Vraag echt hulp. Dat kan op vele manieren en is te vinden op deze pagina.
De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging is niet tegen alcohol. Wel ziet zij helaas het effect van teveel drinken. Er moet meer bewustzijn komen over wat nu teveel is. Dat is moeilijk, want wat voor de één geldt, geldt niet voor de ander. Helaas denken veel mensen dat zij er goed tegen kunnen. Dat wordt vaak afgemeten aan het tempo waarin katers optreden. Helaas laat de lever niet snel merken dat deze er ziek van is geworden. Als de klachten komen van bijvoorbeeld cirrose, leverkanker en zelfs acuut leverfalen, dan is het helaas veel te laat.
Maatschappelijk gezien moet er een gedragsverandering komen, maar daar is meer voor nodig. Wij kunnen alleen goede informatie bieden, wijzen op de gevaren en een steuntje in de rug bieden bij het afkicken. Wij doen dat altijd met veel respect, want dat verdient iedereen.
Het hangt vaak van je omgeving af of het gezin waar je uitkomt of het drinken als problematisch wordt gezien of niet. Een test of het drinken een gevaar vormt voor de gezondheid is te vinden op allesoverdrinken.nl
Daar kun je een anonieme tests invullen over alcoholgebruik. Door het invullen van een zelftest komt je te weten of uw drinkgedrag een risico is voor je gezondheid.
In de meeste grotere gemeenten is er wel een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. De huisarts of plaatselijke GGD kan hier meer over vertellen. Je kan ook hulp vinden op internet via e-learning programma’s vinden waar nu bij programma’s bij het stoppen worden aangeboden en zelfhulpgroepen.
De websites alcoholinfo.nl en allesoverdrinken.nl bieden programma’s voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of willen stoppen met drinken.
Dan kun je terecht op Kopstoring.nl. (voor informatie, mailen met deskundige en online groepscursus).
Dit geldt niet alleen voor vrouwen die zwanger willen worden. Ook bij mannen kan alcohol invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het Trimbos Instituut biedt een speciaal programma aan voor mensen die willen stoppen met drinken vanwege een kinderwens en zwangere vrouwen: onlineprogramma 'Negen maanden niet'
Voor mensen die willen minderen of stoppen met alcohol zijn er diverse online programma’s en zelfhulpgroepen. De Alcohol Infolijn van het Trimbos Instituut heeft adressen van zelfhulpgroepen.
Anonieme Alcoholisten (AA) zijn fysieke groepsbijeenkomsten. Ook wanneer je van je versalving af bent is het belangrijk om de bijeenkomsten te blijven bezoeken. Daar vind je de steun voor die momenten waar je het moeilijk hebt of een terugval hebt.
www.minderdrinken.nl een gratis en anonieme online cursus van het Trimbosinstituut.
www.ikpas.nl zet je alcoholgebruik op pauze, ervaar de voordelen, krijg persoonlijke begeleiding en aanmoediging zowel tijdens dry januari als gedurende het jaar.
www.alcoholondercontrole.nl
www.alcoholinfo.nl
Hier kun je op postcode meerdere alcohol-hulpverleningsinstanties vinden, evenals links naar actuele websites en internet hulpmogelijkheden.
www.allesoverdrinken.nl
Op deze website vindt u informatie over preventieve online hulp en adviesmogelijkheden, zoals een alcohol zelftest en online zelfhulp-modules.
Tijdelijke opname in een kliniek.
In Nederland en in het buitenland zijn tal van klinieken waar je met een tijdelijk verblijf aan je verslaving kunt werken. Een aantal van deze klinieken worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een overzicht van klinieken (per provincie) en of deze worden vergoed:
https://www.afkickkliniekwijzer.nl/zoek/klinieken/alcohol/
Opmerking: dit overzicht is niet compleet.
De huisarts: maak een afspraak met je huisarts om je problemen te bespreken. Je huisarts kan je begeleiden, onder controle houden en zo nodig medicijnen voorschrijven. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar lokale verslavingszorg instellingen of naar instellingen in andere delen van Nederland of het buitenland.
Praktijkondersteuner van de huisarts op GGZ gebied kan u ondersteunen bij het stoppen of minderen en eventuele problemen waar u tegenaan loopt bespreken en zoeken naar passende oplossingen.
Alcohol Infolijn: telefoonnummer 0900 1995 (10ct/min (peiling juni 2024). Van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur kunt u persoonlijk met een medewerker van de Alcohol Infolijn praten.
Informatie als je dierbare is verslaafd: Helpmijndierbareisverslaafd.nl (voor ouder dan 18 jaar) Deze site wijst de weg naar hulpverlening en geeft feiten en tips over omgaan met drank. Maar ook over de gevolgen voor kinderen en erfelijke aanleg. Het is mogelijk om anoniem vragen te stellen. Op de website wordt ook hulp aangeboden.
Voor iedereen geldt
- hoe minder alcohol, hoe beter
- drink geen alcohol wanneer je gaat werken, studeren of sporten
- drink geen alcohol als jij of je partner zwanger wil worden
- drink zeker geen alcohol als je nog moet deelnemen aan het verkeer
- drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat je dan meer gaat drinken, is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken
- pas op met alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij uw huisarts of apotheker
Verantwoord alcoholgebruik bestaat niet
Verantwoord drinken wil zeggen dat het gebruik geen nadelige gevolgen heeft voor gezondheid, werk en relatie. Alcohol vergroot de kans op lichamelijke ziekten. Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico’s bij maximaal 1 glas per dag. Bij 1 glas is bij vrouwen de kans op het ontwikkelen van borstkanker iets hoger dan bij geen alcohol. Omdat risico’s niet helemaal zijn uit te sluiten is het beter om te spreken over aanvaardbaar gebruik in plaats van verantwoord gebruik.
Jongeren wordt geadviseerd helemaal geen alcohol te drinken. Sinds 1 januari 2014 is het dan ook verboden om alcoholische dranken aan jongeren onder 18 jaar te verkopen. Omdat de hersenen van jongeren tot 24 jaar nog niet zijn volgroeid, kan alcohol een schadelijke invloed op de hersenen hebben.
Als er sprake is van een leverziekte, dan is het dringende advies om helemaal geen alcohol te nuttigen. Ook niet een 0.0 drankje. Hier zit altijd nog iets aan alcohol in, maar valt binnen de wettelijke norm van alcoholvrij.
Mensen die overmatig alcohol drinken lopen meer risico op gezondheidsproblemen en (verkeers-)ongevallen. Er is sprake van problematisch alcoholgebruik als overmatig drinken ook andere problemen veroorzaakt op lichamelijk, geestelijk en/of sociaal gebied. Als de alcohol voor blijvende problemen zorgt op deze gebieden kan er zelfs sprake zijn van een alcoholverslaving.
Alcoholverslaving
Je hebt waarschijnlijk een alcoholverslaving wanneer je:
- als man meer dan 21 glazen per week drinkt, of als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt om verkeerde redenen (spanningen kwijtraken, somberheid/angst wegdrinken)
- drinkt op ongepaste momenten (bijvoorbeeld ’s morgens voor het werk, als u nog moet autorijden of voor uw kinderen moet zorgen)
- alcohol belangrijker gaat vinden dan al het andere in de wereld
- black-out, alcoholvergiftiging, afname van het denkvermogen
- acute schade aan alle organen die rechtstreeks met alcohol in aanraking komen, zoals maag, lever en hersenen
- snelle verhoging van de bloeddruk
- hartaandoeningen en hersenbloeding doordat het bloed minder goed stolt
- lever en/of nierfalen door uitdroging van het lichaam.
- verhoogde kans op letsels door ongevallen.
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni @leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 808313472